SlovenskyEnglish

Úvod » Články a triky » 2013: od informačních zdrojů k workflow a ...

2013: od informačních zdrojů k workflow a ...

6. 2. 2014 - Lucia Poledníková

Ve shonu okolo grantového programu v ČR mohlo zapadnout, jak se v průběhu minulého roku změnily informační zdroje a nástroje..

Integrace obsahu a technologií

Odpovědí na nekončící informační lavinu, z které chceme vytáhnout jen smysluplné informace a neztratit přehled, jsou nová rozhraní a platformy. Jejich častými rysy jsou:

A nemůžeme opomenout, že konec roku byl poznamenaný odchodem nejstarší online informační centrály Dialog. Ale o tom více až příště.

Multimédia pro výzkum a studium

Evidence-based už není jen medicína Po „patron-driven acquisition“ (PDA) vydavatelé, jako De Gruyter a Alexander Street Press, testují nové cenové modely, obvykle založené na důkazech, jako jsou statistiky využití (evidence-based acquisition). Tomuto trendu vycházejí vstříc i nové nástroje pro analýzu využití knihovních zdrojů jako je Intota Assessment.

Bibliometrii ovlivní 4. vydání standardu pro měření využití elektronických informačních zdrojů. COUNTER 4 Code of Practice sjednocuje sledování využití časopisů a knih, a poprvé zahrnuje i multimédia.

Od dat a informací k znalostem a workflow

Vyhledávací rozhraní se z úložišť dat a informací mění na analytické nástroje a kolaborativní systémy. Běžným jevem se stala osobní správa informací přímo v rozhraní a funkce sdílení, které umožňují užší spolupráci, která je typická pro vlastní kolaborativní výzkum.

Začátek roku 2014 je ve znamení další integrace obsahu s technologiemi také na úrovni celých společností. Klíčovým slovem je „workflow“:

  • v oblasti vzdělávání se záměrem podpořit informační gramotnost, aby se knihovníci a pedagogové mohli soustředit na výuku pokročilé práce s informacemi a metodiku vědecké práce
  • ve výzkumu se záměrem věnovat více času samotnému bádání, a
  • ve správě informačních zdrojů s cílem zefektivnit procesy v knihovně odstraněním duplicitních činností a využít dostupné údaje pro informovaná rozhodnutí.

Jistě je pravda, že elektronické informační zdroje již dnes nejsou tou přelomovou novinkou, jak tomu bylo před nějakými 15 lety, a že jejich vývoj je dnes už spíše postupný než překotný. Přesto se objevuje řada zajímavých nápadů a nových trendů, které pro vás budeme sledovat a informovat vás o nich v e-novinkách i v letošním roce.

Chcete vědět víc?
Pište a volejte, Lucia Poledníková má odpovědi na všechny vaše dotazy.