SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » Nová generace RefWorks rozčeří vody citačních manažerů

Nová generace RefWorks rozčeří vody citačních manažerů

13. 1. 2016 - ProQuest

V polovině ledna 2016 představila společnost ProQuest vylepšenou verzi svého citačního manažeru RefWorks, která v sobě spojuje unikátní vlastnosti a funkce citační služby Flow a starší verze citačního manažeru RefWorks 2.0. Cílem ProQuest RefWorks je zefektivnit pracovní postupy vědců a zprostředkovat knihovnám nové cesty, jak podporovat jejich vědce a uživatele.

Rozhraní je uzpůsobené pro PC, tablety, chytré telefony a jiná mobilní zařízení. Kromě importu bibliografických záznamů a jejich sdílení s dalšími uživateli, je možné do ProQuest RefWorks importovat také plné texty a opatřit je vlastními poznámkami, které lze opět sdílet. K ověření a doplnění údajů u vkládaných záznamů jsou použita data z knowledgebase vyhledávací služby ProQuest Summon. Všechny záznamy a plné texty mají uživatelé uloženy v cloudu, a propojit svůj účet mohou také se službou DropBox. V nabídce jsou tisíce citačních stylů (včetně ČSN ISO 690), které je možno editovat nebo si vytvořit styly vlastní.

K dispozici je doplněk do MS Word, pro psaní odborných textů a vkládání citací, a také doplněk pro Google Docs, který umožňuje i skupinovou práci na textu a citacích. Záznamy lze snadno naimportovat nejen z online databází, ale také z jiných citačních manažerů, stejně tak je k dispozici několik exportních formátů.

Další zajímavé funkce, na které jsou zvyklí především uživatelé RefWorks 2.0, budou implementovány v průběhu letošního roku. V placené institucionální verzi je uživatelům k dispozici neomezený prostor pro záznamy a plné texty, přes admin modul je možné nastavit řadu parametrů, a sledovat analyticko-statistické výstupy užitečné především pro rozhodování o akvizici. Přihlášení je možné prostřednictvím uživatelského jména/hesla, nebo přes Shibboleth.

Všichni, kdo mají založen účet ve Flow, od 18. ledna najdou své záznamy a plné texty na nové adrese refworks.proqu­est.com. Zákazníkům s aktivním předplatným RefWorks 2.0 doporučujeme uskutečnit přechod na novou verzi RefWorks až bude dostupná většina plánovaných speciálních funkcí.

Informace z Katalogu

Chcete vědět víc?
Pište a volejte, Jana Machonská má odpovědi na všechny vaše dotazy.