SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » Visual History Archive přináší výpovědi svědků holocaustu a genocid

Visual History Archive přináší výpovědi svědků holocaustu a genocid

7. 9. 2016 - ProQuest

ProQuest ve spolupráci s Nadací šoa Univerzity Jižní Kalifornie (USC Shoah Foundation Institute for Visual History and Education) zpřístupní videoarchiv vizuální historie s více než 53 000 výpověďmi očitých svědků, včetně přeživších Holokaustu a dalších genocid.

Jedná se o neocenitelný informační zdroj pro studenty a vědce, vyhledávat lze mimo jiné dle 60 000 klíčových slov a téměř dvou milionů jmen. Podívejte se na krátkou ukázku nebo na detailní webinář z konce srpna The Power of Video Testimonies: The Visual History Archive.

Visual History Archive (VHA) obsahuje více než 112 000 hodin výpovědí přeživších svědků Holokaustu a dalších genocid, včetně Arménie, Rwandy a masakru v Nankingu. Rozhovory byly vedeny v 63 zemích a ve 40 jazycích, a mapují život před, během a po genocidě. V letošním roce bude přidáno 1 000 svědectví z kambodžské a guatemalské genocidy, a také z období Holokaustu. Zařazeny jsou i rozhovory s badateli, kteří se genocidě věnovali ve své akademické práci. K dispozici je přes 683 000 obrázků.

USC Shoah Foundation natočila 567 interview v České republice a 566 v češtině. Dalších 664 na Slovensku a 573 ve slovenštině.

Na konci roku 2017 bude možné křížově prohledávat obsah tohoto archivu s dalšími databázemi z nabídky ProQuest (Historical Newspapers, Historical Periodicals, ProQuest Dissertations and Theses Global, ad.).

USC Shoah Foundation YouTube - ukázky
The Power of Video Testimonies: The Visual History Archive
Oficiální tisková zpráva
Informace z Katalogu

Chcete vědět víc?
Pište a volejte, Filip Vojtášek má odpovědi na všechny vaše dotazy.