SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » Které vědecké články hýbaly světem sociálních sítí v roce 2016?

Které vědecké články hýbaly světem sociálních sítí v roce 2016?

15. 12. 2016 - Altmetrics

K dispozici je přehled top 100 akademických článků, které byly celosvětově nejčastěji sdíleny a diskutovány na sociálních sítích v letošním roce. Pořadí vychází z alternativních metrik (altmetrics), které zaznamenávají sdílení prostřednictvím mainstreamových sdělovacích prostředků, blogů, Wikipedie, sociálních sítí (Twitter, Reddit a Facebook) a vědeckých diskusních fór.

Altmetric Top 100 na prvním místě uvádí článek Baracka Obamy týkající se reformy zdravotní péče v USA, který vyšel v časopise JAMA, a získal zatím vůbec nejvyšší altmetrics skóre v historii. Další články jsou pak zaměřeny nejčastěji na medicínu (např. zika virus), biologii, studium lidské společnosti, fyzikální vědy a vědy o Zemi a životním prostředí. Řada článků ze seznamu top 100 je společným dílem velkého počtu autorů napříč kontinenty, zřejmá je častá spolupráce na článku mezi vědci z USA a z Evropy. Objevují se zde především články z renomovaných časopisů, jako jsou Nature, Science, The Lancet, JAMA, New England Journal of Medicine, PNAS, Current Biology, ad.

Jeden z výzkumů například zjistil pozitivní souvislost mezi čtením knih a delším životem, četba knih vede ke snížení rizika úmrtnosti u starších lidí, a to oproti těm, kteří čtou např. noviny nebo časopisy. Další studie v podstatě uvádí, že i virtuální přátelé vám mohou prodloužit život, neboť lidé, kteří přijímají více žádostí o přátelství (na Facebooku), mají nižší úmrtnost.

Všechny články naleznete na www.altmetric.com/top100/2016/, většina z nich je dostupná v režimu open access.

Oficiální tisková zpráva