SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » Univerzita v Manchesteru svěří své disertace ProQuestu

Univerzita v Manchesteru svěří své disertace ProQuestu

4. 4. 2017 - ProQuest

Dvouletou smlouvu o digitalizaci a zpřístupnění disertací svých studentů (tzv. Digital Archiving and Access Program) podepsala Univerzita v Manchesteru s ProQuestem. Už v prvním roce bude ProQuest pracovat na digitalizaci řádově tisíců disertací. K navázání spolupráce přispěla zejména vysoká odbornost ProQuestu, co se týče výběru, digitalizace a následného věcného zpracování prací, tj. podrobná tvorba metadat.

Cílem univerzity je jednak uchovat, ale také zviditelnit a zpřístupnit výzkum svých studentů celé akademické komunitě. Dohledatelnost a využití disertací může strmě narůst právě díky databázi ProQuest Dissertations and Theses Global. PQDT je v současné době využívána již na 3000 univerzitách. Za pečlivou klasifikací obsahu stojí tým odborníků, který každé práci přiděluje předmětové kategorie. Úzce specifikovat vyhledávání umožňují rozsáhlé rejstříky, např. předmětových hesel, autorů, univerzit, konzultantů.

Aktuálně v ČR databázi zkouší několik institucí, zkuste se podívat na www.infozdroje.cz nebo nám napište.

Univerzity z ČR a SR srdečně zveme, aby se informovaly o možnosti začlenění svých diplomových/ disertačních prací do programu Digital Archiving and Access. Participujícím školám je poskytován zdarma přístup k jejich vlastním diplomovým/di­sertačním pracím převedeným do elektronické podoby.

Tisková zpráva ProQuestu
Informace z Katalogu

Chcete vědět víc?
Pište a volejte, Filip Vojtášek má odpovědi na všechny vaše dotazy.