SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » Jak knihovny optimalizují svůj prostor

Jak knihovny optimalizují svůj prostor

5. 7. 2017 - ProQuest

Aktuální průzkum společnosti ProQuest ukázal, že většina amerických knihovníků v akademických a veřejných knihovnách považuje rekultivaci prostoru knihovny za prioritu. Knihovny bojují s nedostakem prostoru ať už kvůli narůstajícímu počtu tištěných svazků a jiných materiálů, tak i z důvodu, že chtějí svým uživatelům nabízet nové služby, odpočinkové a studijní zóny nebo prostory pro pořádání různých aktivit společenského charakteru.

Knihovny ale narážejí na nedostatek času, zaměstnanců, financí, skladovacích prostor a musí překonávat resistenci ze strany vedení, knihovníků i studentů. Dle průzkumu knihovny nejčastěji vyřazují starší čísla časopisů a novin, vládní dokumenty a mikrofiše. Tištěnou formu nahrazují elektronickou verzí, snižují rozpočty na nákup tištěné produkce a investují více do nákupu elektronických knih, a duplikáty nejžádanějších publikací nepořizují v tištěné, ale v elektronické ver­zi.

ProQuest nabízí více než 850 000 e-knih v rozhraní ProQuest Ebook Central. Vybírat tituly může jednak knihovna, ale zajímavá je i alternativa, kdy e-knihy jsou objednány na základě skutečného využití akademickými pracovníky (tzv. Patron-Driven Acquisition, PDA). K dispozici je i úsporná varianta krátkodobé výpůjčky (Short-Term Loans, STL) za zlomek ceny knihy. Nejnovější možností je (u vybraných vydavatelů) přechod z výpůjček k trvalému nákupu (access-to-own, ATO).

Až do konce roku 2017 lze u ProQuestu získat slevu 50% na online verzi knižních titulů vybraných vydavatelství, které již knihovna vlastní v tištěné podobě.

Evolving Spaces for Evolving User Needs
Public Libraries Prioritize Space Reclamation
Informace z Katalogu

Chcete vědět víc?
Pište a volejte, Filip Vojtášek má odpovědi na všechny vaše dotazy.