SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » Zvažujete, zda e-knihy předplácet nebo nakupovat? Pak je pro vás EBA to pravé!

Zvažujete, zda e-knihy předplácet nebo nakupovat? Pak je pro vás EBA to pravé!

15. 2. 2018 - Albertine icome Praha / různí vydavatelé

Jedním z nových způsobů získání e-knih je akvizice založená na využití. Evidence-based acquistion – EBA (či Evidence-based selection – EBS) funguje na principu neomezeného přístupu ke všem titulům nebo k vybrané kolekci e-knih jednoho vydavatelství obvykle na dobu 12 měsíců s předem daným rozpočtem.

Knihovna před spuštěním přístupu zaplatí dohodnutý deposit a následně ještě před uplynutím ročního období rozhoduje na základě detailních statistik využití a odezvy od uživatelů o výběru konkrétních titulů, které získá natrvalo. Na nákup použije celou výši depositu, který na začátku uhradila.

Tímto způsobem můžete získat přístup ke knihám na platformách jednotlivých vydavatelů, např. Cambridge University Press, Taylor & Francis, ICE Publishing, Gale a nejnověji také ke knihám z medicíny a klinické psychologie od Oxford University Press, k e-knihám Peter Lang a Elsevier, nebo k publikacím Karger. Alternativou na platformě ProQuest Ebook Central je model od výpůjčky k trvalému nákupu. Akvizici založenou na důkazech mohou akademické instituceveřejné knihovny využít nejen u e-knih, ale i u streamovaných videí na platformě Alexander Street.

S ohledem na strategii budování knižního fondu, rozpočet, výzkumné a vzdělávací potřeby uživatelů, je na knihovně, které způsoby získání e-knih nakombinuje a využije. Od předplatného přes trvalý a moderovaný nákup, krátkodobé výpůjčky a výpůjčky k trvalému nákupu (access to own) až po akvizici založenou na využití.

Chcete se dozvědět o různých způsobech akvizice e-knih více? Obraťte se na Filipa Vojtáška.

EBA: does the evidence support this hybrid model?
Analýzy využitia e-kníh a ich výhod pre knižnice a používate