SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » Tipy pro rok 2018: nedržte nízkotučnou dietu, jezděte na kole, odpusťte si sklenku vína a dopřejte si šálek kávy

Tipy pro rok 2018: nedržte nízkotučnou dietu, jezděte na kole, odpusťte si sklenku vína a dopřejte si šálek kávy

8. 1. 2018 - Altmetric

K dispozici je přehled top 100 akademických článků, které byly celosvětově nejčastěji sdíleny a diskutovány na sociálních sítích v roce 2017. Pořadí vychází z alternativních metrik (altmetrics), které zaznamenávají sdílení prostřednictvím mainstreamových sdělovacích prostředků, blogů, Wikipedie, YouTube, online citačních manažerů, sociálních sítí (Twitter, Facebook, ad.) a vědeckých diskusních fór.

Mnoho z nejdiskutova­nějších článků z Altmetric Top 100 řeší aktuální problémy dnešní doby, např.: genderové stereotypy, stigma duševních nemocí, roboty přejímající práci lidí nebo důsledky změny klimatu.

Na prvních třech místech jsou články, které se zaměřily na aspekty zdraví, které se přímo týkají široké populace – první z nich přichází se zjištěním, že na rozdíl od všeobecného přesvědčení může mít nízkotučná dieta za následek vyšší riziko předčasného úmrtí. Druhá nejčtenější studie zjistila, že pracovní stres, kterému čelí doktorandi, může významně ovlivnit jejich duševní zdraví. A třetí studie v pořadí dospěla k závěru, že pacienti léčení ženami měli výrazně nižší úmrtnost.

Stejně jako v předchozích letech se více než polovina článků v top 100 zaměřila na medicínu a zdraví a mnohé z nich zkoumaly zdravotní důsledky různých potravin a nápojů. Pití kávy má pozitivní vliv na zdraví mužů a žen, bohužel i umírněná konzumace alkoholu nemá dobrý vliv na mozek, stejně tak je dobré se vyhnout umělým sladidlům v nápojích, zato každodenní jízda na kole do práce snižuje riziko předčasného úmrtí až o 40 % a doporučit lze také pravidelnou konzumaci čokolády s vysokým obsahem kakaa, dále ovoce a zeleniny nebo oříšků.

Seznam lze prohledávat dle témat, názvu časopisu, instituce, země nebo dle přístupového modelu (zdarma, OA, placený).

  • Nature je časopis s nejvyšším počtem článků na seznamu (16)
  • 53 % článků se objevuje v lékařských časopisech nebo je určeno pro lékaře
  • v seznamu dominují tři lékařské časopisy – The Lancet, BMJ a JAMA
  • 69 z prvních 100 článků má alespoň jednoho autora z americké instituce
  • Harvard (11), Cambridge University (7) a University College London (6) jsou instituce s nejvíce články na seznamu
  • 49 % článků je volně dostupných (oproti 47 % v předchozím roce)
  • 31 % článků bylo publikováno v režimu open access

Which papers got the most attention online in 2017?