SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » Monografie stále hrají klíčovou roli pro vědeckou práci v humanitních a sociálních vědách

Monografie stále hrají klíčovou roli pro vědeckou práci v humanitních a sociálních vědách

1. 11. 2019 - Oxford University Press, Cambridge University Press

Dvě největší univerzitní vydavatelství, Oxford University Press a Cambridge University Press, uveřejnila výsledky svého letošního rozsáhlého průzkumu zaměřeného na budoucnost vědecké monografie. Průzkum byl otevřen vědcům z humanitních a sociálních oborů a sešlo se téměř 5 000 odpovědí.

Zpráva zjistila, že monografie pro vědce humanitních a sociálních věd zůstává zásadní součástí vědeckého „ekosystému“. Respondenti se domnívají, že monografie je doplňkem, ale ne ekvivalentem časopiseckého článku, protože hraje svou vlastní jedinečnou roli jako médium pro výzkum i publikování. Monografie ve skutečnosti zůstávají zásadním měřítkem vědecké excelence a úspěchu, zejména v humanitních oborech.

Respondenti dále uvedli, že akt psaní monografie podporuje výzkumný proces sám o sobě, pomáhá vědcům organizovat a obohacovat jejich myšlení. Pokud jde o budoucnost, respondenti průzkumu se domnívají, že monografie budou mít hodnotu i za deset let, ale bude nezbytné, aby prošly určitou formou „evoluce“, a zůstaly tak relevantní a užitečné.

Kompletní výsledky ve zprávě nazvané Researchers’ perspectives on the purpose and value of the monograph.

Bližší informace o e-knihách OUP a CUP Vám rádi poskytnou Filip Vojtášek (ČR) a Miriam Suchoňová (SR).

Oficiální tisková zpráva