SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » Co takhle dát si čokoládu? Aneb přeslazený úvodník

Co takhle dát si čokoládu? Aneb přeslazený úvodník

1. 10. 2015 - Albertina icome Praha

Bílá, mléčná, hořká, oříšková, s chilli – každá si najde své příznivce. Řeč je o čokoládě, a o České republice by se dalo říci, že je zemí čokoládě zaslíbenou. Podle nejnovější studie Euromonitoru Češi čím dál více sahají po kvalitních čokoládách s vysokým obsahem kakaa a s nižším obsahem cukru. Podporují je v tom i vědci, nejnovější bádání prokázala, že čokoláda má pozitivní vliv na lidský mozek a snižuje riziko kardiovaskulárních chorob.

Kakao a čokoláda proslavily říši Inků a Kryštova Kolumba, ale historie sahá ještě mnohem dál (projděte se kakaovo-čokoládovou historií ve stručné infografice nebo po detailní časové ose).

Výroba čokolády je docela věda, a řadou procesů, např. konšováním čokolády, se zabývá i moderní fyzika. Navíc se největší výrobci, mezi kterými už přes 150 let zuří tvrdý konkurenční boj, musí neustále přizpůsobovat mlsným jazýčkům svých konzumentů.

Čokoholici jsou samozřejmě vděčné téma pro psychology. A asi nás to ani nepřekvapí, ale studenti, kterým byla před vyplněním dotazníků nabídnuta čokoláda, se klonili jednoznačně více k pozitivním odpovědím. Myslete na to, až budete připravovat uživatelský průzkum.

Největší závisláci věnují téma své diplomové/dizer­tační práce čokoládě nebo o ní napíší rovnou celou knihu. Odbornou publikaci o kakau a čokoládě může napsat jedině Ghaňan, ale nejenom odbornou literaturou je student živ, a občas by se hodila i e-kniha receptů pro povzbuzení mozkových závitů.

A co Vy, nepřepadla Vás právě chuť trochu zhřešit? Mezinárodní den čokolády (13. září) je už sice za námi, ale důvod pro čokoládový doping se najde lehce. Je to přeci dobré pro Váš mozek. :)