SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » Co se ve vědeckém světě nejvíce přetřásalo a sdílelo v roce 2019?

Co se ve vědeckém světě nejvíce přetřásalo a sdílelo v roce 2019?

13. 1. 2020 - Altmetric

K dispozici je přehled top 100 akademických článků, které byly celosvětově nejčastěji sdíleny a diskutovány na sociálních sítích v roce 2019.

Pořadí vychází z alternativních metrik (altmetrics), které zaznamenávají sdílení prostřednictvím mainstreamových sdělovacích prostředků, blogů, Wikipedie, YouTube, online citačních manažerů, sociálních sítí (Twitter, Facebook, ad.) a vědeckých diskusních fór.

Žebříčku nejdiskutovanějších článků z Altmetric Top 100 vévodí články o světové klimatické krizi, nezbytnosti vakcinace pro veřejné zdraví, a o vývoji umělé inteligence. Jegor Zacharov a Viktor Lempickij jsou autoři nejdiskutovanější akademické práce loňského roku, která se zaměřuje na vytváření systémů, které dokáží syntetizovat realistické videosekvence řeči a výrazů napodobujících konkrétního jednotlivce.

Témata dalších článků jsou ale jako vždy velmi pestrá, publikovány byly ve 43 různých časopisech, nejčastěji v časopise Nature (12).

Zde je Top 5 článků:

Seznam všech článků lze prohledávat dle témat, názvu časopisu, afiliace, vydavatele nebo dle přístupového modelu (zdarma, OA, placený), výsledky pak lze řadit dle několika kritérií.

Oficiální tisková zpráva
Discover the Altmetric Top 100 of 2019 (Podcast)