SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » Z Google Scholar nyní prolinkováno přímo do dizertací v ProQuestu

Z Google Scholar nyní prolinkováno přímo do dizertací v ProQuestu

10. 10. 2017 - ProQuest

ProQuest a Google Scholar rozšiřují svoji spolupráci, tentokrát na poli zpřístupnění dizertačních prací. Google Scholar v roce 2015 zindexoval miliony článků z ProQuestu, nyní došlo na indexaci téměř půl milionu plných textů dizertačních prací z databáze ProQuest Dissertations & Theses Global™ (PQDT).

Tato novinka by měla usnadnit uživatelům přístup k předplacenému obsahu a podpořit využití. Prolinkování a přístup k dizertacím ze služby Google Scholar je automatické a nevyžaduje žádnou intervenci knihovny. Autorizovaný uživatel služby ProQuest®, který vyhledává prostřednictvím služby Google Scholar, bude na základě IP adres automaticky rozpoznán platformou ProQuest a připojen k plnému textu. Uživatelé bez předplatného si mohou jednotlivé disertační práce zakoupit nebo se dostat bezplatně do prvních několika stránek (ukázka: The Impact of the Brexit Referendum on Various World Stock Markets). Dizertace, které byly publikovány v režimu open access, jsou zdarma k dispozici všem uživatelům (ukázka: One Belt One Road: China's Nation-Building Initiative).

Dizertace jsou neocenitelným zdrojem informací o nově vznikajícím výzkumu, jsou v nich prezentovány nové myšlenky a trendy, a často obsahují data a výsledky laboratorních experimentů, terénních prací, průzkumů a statistik, které časopisy nezahrnují. Cenné jsou také rozsáhlé bibliografie. Pro výzkum využívá dizertace cca 73% vědců.

PQDT aktuálně poskytuje přístup k 2 milionům plných textů a 4,5 milionům abstraktů. Roční přírůstek databáze, do níž přispívá přes 3000 světových univerzit, je okolo 130 000 dokumentů v plném textu, z toho 15 000 z konti­nentální Evropy, a to v různých jazycích.

Oficiální tiksová zpráva
Informace z Katalogu

Chcete vědět víc?
Pište a volejte, Filip Vojtášek má odpovědi na všechny vaše dotazy.