SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » Nový průzkum zaměřený na akvizici e-knih boří mýty o DDA

Nový průzkum zaměřený na akvizici e-knih boří mýty o DDA

8. 9. 2018 - ProQuest

Akvizici e-knih založenou na využití a zájmu uživatelů – demand-driven acquisition (DDA) – používají knihovny již více než 10 let. ProQuest provedl rozsáhlý průzkum, jakým způsobem knihovny nakupují e-knihy, ve kterém se o svoje zkušenosti a názory podělilo 449 knihovnic a knihovníků z celého světa.

Výsledky ProQuest zveřejnil v podobě bílé knihy (white paper). Z průzkumu vyplynulo, že:

  • 92 % knihovníků uvedlo, že DDA je způsob akvizice, který jejich knihovna využívá nejvíce.
  • 93 % knihovníků odpovědělo, že jejich knihovna používá více akvizičních modelů pro nákup e-knih, což je výrazný nárůst oproti průzkumu z roku 2016, kdy to bylo pouze 70 % knihovníků.
  • Důvody, proč se knihovny rozhodnou pro DDA jsou: „just-in-time“ přístup pro uživatele, vyšší relevantnost knižního fondu a lepší způsob vyhodnocení před nákupem.
  • Některé knihovny využívají DDA pro budování menších, úzce profilovaných kolekcí, které vyhovují potřebám malých skupin

Máte málo času? Prohlédněte si výsledky v podobě infografiky. Chcete si přečíst celou bílou knihu Why DDA is Here to Stay: An Analysis of the Demand-Driven Acquisition Model for Libraries? Vyžádejte si ji od Lucie Poledníkové. Chcete-li se o DDA dozvědět více, kontaktujte Filipa Vojtáška.

Oficiální tisková zpráva
Informace z Katalogu

Chcete vědět víc?
Pište a volejte, Filip Vojtášek má odpovědi na všechny vaše dotazy.