SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » Cambridge University Press přichází s novým OA modelem - Flip it Open

Cambridge University Press přichází s novým OA modelem - Flip it Open

14. 7. 2021 - Cambridge University Press

Vydavatelství Cambridge University Press v rámci pilotního projektu představí nový open access model pro e-knihy. Flip it Open staví tradiční publikační modely na hlavu, neboť zpřístupní monografie s nejvyšším počtem prodaných výtisků v režimu OA (na platformě Cambridge Core).

V praxi to bude fungovat tak, že vybrané akademické tituly půjdou do prodeje tak jako obvykle a jakmile konkrétní titul dosáhne stanovené výše tržeb, bude volně dostupný online. Nejžádanější tituly tedy budou dostupné v režimu OA jako první, což umožní většímu počtu čtenářů bezplatný přístup a autorům větší dosah a dopad jejich výzkumu bez nutnosti platit Book Processing Charge (BPC) za OA publikování.

Současně jakmile se z titulu stane online OA publikace, vyjde také v cenově dostupnější brožované edici pro ty, kteří budou chtít fyzickou kopii. Digitální i brožovaná edice budou obsahovat stránku s poděkováním institucím, které si knihu koupily, a tak pomohly financovat přechod na OA.

Do pilotního projektu bude zahrnuto 28 akademických monografií zaměřených na klasiku, politiku a historii, první pilotní kniha vyjde v červenci.

Model Flip it Open posiluje závazek vydavatelství k otevřenému přístupu a otevírá cestu k OA všem autorům, včetně těch, kteří z důvodu nedostatku financí nemohou předem hradit poplatek za OA publikování.

Oficiální tisková zpráva
Informace z Katalogu

Chcete vědět víc?
Pište a volejte, Filip Vojtášek má odpovědi na všechny vaše dotazy.