SlovenskyEnglish

Úvod » Novinky » Scientometrie na steroidech. Opravdu víte, jak jste citovaní?

Scientometrie na steroidech. Opravdu víte, jak jste citovaní?

19. 2. 2022 - Albertina icome Praha

Sledování ohlasů na publikované vědecké práce je v současnosti čistě kvantitativní – autory zajímá především to, kolikrát byla publikace citována jinými autory. Ne všechny citace jsou však stejné.

Každá citace je uvedena v určitém citačním kontextu, ze kterého vyplývá, proč byla práce citována. Citační kontext lze odvodit z části textu, v níž byla citace uvedena, a z toho, co uvádějí k citovanému dílu autoři v citující publikaci.

Během online setkání 10. 3. 2022 představíme a živě předvedeme nástroj scite_, který pomáhá výzkumným pracovníkům lépe vyhledávat a hodnotit vědecké články prostřednictvím inteligentních citací. Zobrazují kontext citace a popisují, zda článek poskytuje potvrzující či vyvracející důkazy, případně zda se jedná pouze o zmínku.

scite_ je startup sídlící v Brooklynu, který je částečně financován National Science Foundation a National Institute on Drug Abuse of the National Institutes of Health. Využívá vlastní model hlubokého učení a přístup k plným textům článků rostoucího počtu vydavatelů a zdrojů, jako jsou například preprintové servery. Používají ho výzkumní pracovníci a vydavatelé z desítek zemí.

Informace z Katalogu

Chcete vědět víc?
Pište a volejte, Vladimír Karen má odpovědi na všechny vaše dotazy.